diumenge, 15 de març de 2009

Classes de CorbeS

Canovelles

L'orientació es l' acció d'ubicar a l'horitzó un rumb geogràfic.
.
L'horitzó és la línia que separa el cel de la terra, o de l'aigua si ens trobem a la vora o al mig del mar.
De forma més precisa, és la línia que divideix totes les direccions que es poden observar en dues categories: les que intersecten la Terra, i les que no ho fan.

En molts llocs, l'horitzó verdader està ocult per arbres, edificis, muntanyes, etc. En aquest cas, l'intersecció resultant de la Terra i el cel és coneix com a horitzó visible. Tanmateix, si ens trobem en un vaixell al mar, l'horitzó verdader és escandalosament aparent.
Podriem definir l'orientació, com la forma en la que coneixem l'espai que ens rodeja guiant-nos per uns punts ja coneguts, que actuen com a referència.
Ahir vam fer practiques d'orientació amb de corbes de nivell perquè al mapa no s'hi trobaba res més, i quin mapa el de Pals, els Aligots ens ensenyen a fixar-nos amb el terreny; però encara no en sé prou, em perdo massa.
  • dues corbes que en un mapa es troben molt juntes indiquen un pendent fort, ja que la distància horitzontal és poca comparada amb la vertical, o, dit d'una altra manera, en poc espai horitzontal l'altitud puja molt ràpidament
  • dues corbes que en un mapa es troben molt separades indiquen un pendent suau o fins i tot un pla, ja que la distància horitzontal és molta comparada amb la vertical, o, dit d'una altra manera, cal molt espai horitzontal per a pujar de cota.
  • una corba tancada, sense cap altre a dins d'ella, indica un cim, i sovint se n'indica la cota màxima, o almenys un punt que es troba a una cota superior a la zona que l'envolta. Si aquesta corba encercla un espai molt gran, pot indicar un petit altiplà.
Avui diumenge a Canovelles hem posat en practica els coneixements adquirits, un mapa amb molt de camp i bosc tupit, com a mi m'agrada, amb fites juntes i variades, era per disfrutar. Amb l'Imma ens hem anat creuant , buf la fita 7 se'ns ha complicat a totes dues... i jo he tingut errada amb la tarja, he anat primer a la 10 abans que la 9... un altre dia serà..
Cap comentari: